Press "Enter" to skip to content

Acest bunic a salvat zeci de berze de la inghet tinandu-le in casa

Acesta este un gest foarte emotionant – de a deschide usile casei dvs. pentru straini. Aceasta este exact ceea ce o parte din bulgari au facut pentru berze salbatice, care avea nevoie disperata de ajutor.

loading...

In ultimii ani, in Bulgaria, in timpul iernii exista o vreme neobisnuit de rece, iar berze salbatice sufera de ea. Temperaturile scazute isi ingheata aripile, ceea ce le impiedica sa zboare si sa caute adapost.

Odata ce un lucrator de drum simplu – un barbat de 53 de ani pe nume Safet Khalil – a decis sa-i ajute.

“Cu o zi inainte de ieri am gasit cinci berze inghetate langa drum”, spune Khalil, un rezident al orasului Zaritsa din Bulgaria. “Le-am luat acasa, am aprins un semineu pentru a le incalzi si le-am hranit cu peste”.

Stirile despre actiunile lui Khalil s-au raspandit repede in retelele sociale, iar alti oameni au decis sa-si urmeze exemplul si sa-i ajute si pe aceste pasari frumoase.

In unul dintre videoclipurile postate de persoane de pe Internet, un om curata gheata de pe aripile unei pasari in timp ce sta pe o patura in fata semineului. Alte berze sunt in apropiere, un altul este situat pe canapea.

Potrivit rapoartelor, aproximativ 40 de persoane au gasit adapost temporar in casele, garajele si gradinile multor oameni. Intr-una din fotografii, unele berze chiar se odihnisera in dormitorul cuiva pe pat. Cu astfel de actiuni, locuitorii au salvat viata multora.

Hristina Klisurova, reprezentanta a Centrului de reabilitare si reproducere a speciilor salbatice din Balcani, explica faptul ca aceasta perioada a anului este dificila pentru berze, care sunt obisnuiti cu o vreme mai calda.

Ea a vorbit in televiziunea centrala cu o cerere de a lua acasa numai acele pasari care sunt de fapt inghetate si au nevoie de ajutor si sa le lase sa se intoarca in salbaticie cat mai curand posibil. Echipa in sine, de asemenea, nu ramane departe de aceasta problema. Ei gasesc pasarile afectate, le incalzesc, il trateaza pe raniti si, bineinteles, ii hranesc.

Khalil a spus ca in cateva zile in care a tinut berze in mainile sale au aparut cateva urme ale ciocului.

“Astazi este -3 in afara si vremea se inrautateste”, spune el. El a adaugat, de asemenea, ca se imbunatatesc si, de dragul lui, este gata sa sufere inconveniente temporare.

Intre timp, in Romania vecina, aproximativ 200 de pasari mici au fost gasite inghetate pe strazi, cele mai multe dintre acestea fiind handicapuri, potrivit lui Ovidiu Bufnil de la Societatea Ornitologica Romana. Ea a sfatuit sa nu-i duca la adapost prin forta, ci sa ofere ajutor doar celor care nu-i deranjeaza!

9 Shares
loading...