Press "Enter" to skip to content

Campanie împotriva eliminării filtrului de particule: RAR anunță controale în trafic și la service-uri

Registrul Auto Român a început să verifice dacă unele service-uri elimină filtrul de particule, iar unele mașini vor fi controlate în trafic pentru analizarea normelor de poluare.

loading...

Numeroși șoferi apelează la eliminarea filtrului de particule de pe mașini diesel pentru a îmbunătăți performanțele motorului sau evita înlocuirea acestuia din cauza costurilor ridicate.

În astfel de situații, șoferii utilizeaza unele service-uri unde software-ul mașinii este modificat pentru a interpreta că filtrul de particule este în continuare activ.

Indiferent de motiv, această practică are efecte negative asupra mediului, în condițiile în care filtrul de particule blochează o parte dintre emisii. În acest context, Registrul Auto Român a anunțat începerea unei campanii de verificare a service-urilor, iar cele care vor fi identificate că apelează la astfel de metode vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

“Registrul Auto Român a demarat la nivel național o amplă campanie de depistare și sancționare a service-urilor unde se efectuează ilegal lucrări de anulare a filtrului de particule pentru autovehiculele cu motorizare diesel. Atragem atenția asupra faptului că înlăturarea filtrului de particule este o lucrare neautorizată, care are efecte grave asupra calității aerului”, menționează oficialii RAR.

De asemenea, RAR atrage atenția că va efectua controale și în trafic, iar mașinile depistate fără filtru de particule vor fi nevoite să repete Inspecția Tehnică Periodică.

“Înlăturarea acestui filtru de particule atrage sancțiuni dacă lipsa lui este constatată la controale tehnice desfășurate în trafic de către RAR și duce la neacordarea vizei de efectuare a inspecției tehnice periodice dacă lipsa filtrului se constată la momentul efectuării ITP”, mai precizează oficialii RAR.

Sursa: automarket.ro

35 Shares
loading...