Press "Enter" to skip to content

Frans Timmermans, avertisment dur la adresa puterii de la București, în privința Legilor Justiției

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare.

loading...

Dezbaterea de la Strasbourg a început cu luările de poziție ale unor europarlamentari care au vorbit despre nevoia autorităților de la București de a găsit soluții la observațiile făcute de oficialii europeni.

Frans Timmermans a prezintat situația referitoare la legile justiției și modificarea codurile penale.

”Mulți români se tem că aceste modificări vor duce la regrese privind lupta anticorupție„, a spus el.

El a trecut în revistă procesul de modificare a legilor justiției, punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția.

”Parlamentul român nu a arătat până acum disponibilitatea de a ține cont de observațiile făcute”, a spus el.

”Aceste legi sunt esențiale pentru capacitatea procurorilor de a-și desfășura anchetele”, a arătat Frans Timmerman. În ceea ce privește demiterea Laurei Codruța Kovesi, Timmermans a lăudat din nou activitatea acesteia.

”Independența justiției și capacitatea de luptă împotriva corupției sunt piatra de temelie a unei Românii puternice. În ultima perioada am văzut însă regrese. Ne-am exprimat adesea îngrijorarea”, a mai spus oficialul european.

Comisia Europeană a cerut guvernului să țină cont de recomandări.

”Nu vom ezita să acționăm pentru apărarea valorilor cuprinse în tratatul UE. Încă este speranță, nu este încă prea târziu ca legile să fie îndreptate, în condițiile în care ele nu au fost încă promulgate”, a conchis prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans:

– Reforma legilor justiției a dus la multe îngrijorări. Mulți români sunt îngrijorați că lupta împotriva justiției va slăbi.

– În ce privește legile justiției. În ultimul an, aceste legi au fost amendate în Parlament și contestate la CCR. Raportul GRECO a fost extrem de critic în ce privește lupta împotriva corupției. Ce este clar este că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite.

– Comisia de la Veneția pregătește un aviz, în octombrie.

– Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete. Cer să fie lansată o investigație, pentru că e nevoie de o independență a justiției.

– Cerem mai multe recomandări în legătură cu felul specific în care trebuie interpretate aceste legi.

– Lucrurile merg acum înapoi. Aș vrea să mai lansez acest apel astăzi. Comisia a fost gata să susțină autoritățile în acest proces.

– Ultimele evoluții sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană. Noi vom raporta concluziile noastre în următorul MCV. Situația s-a deteriorat.

– Pentru a avea o situație pozitivă în fialoful cu autoritățile române Comisia va trage concluzii dacă există conflicte de interese în raport cu legile justiției.

– Nu vom ezita să acționăm. Comisia cere României să facă pași înainte, nu înapoi. Încă nu este prea târziu.

Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Sursa: stirileprotv.ro

56 Shares
loading...