Press "Enter" to skip to content

Valul de aer polar. Când scăpăm de vremea geroasă

Valul de aer polar care s-a abătut peste România a adus la munte vânt puternic și ninsori.

loading...

Drumarii au închis circulația pe Transalpina, iar la Vârful Omu turiștii au ridicat un om de zăpadă. Treptat, frigul se va instala în toată țara, dar spre sfârșitul săptămânii vremea își revine, spun meteorologii.

Valul de aer polar care vine din nord a început să facă probleme şi la noi. Pe Transalpina, stratul de zăpadă are deja câţiva centimetri şi traficul a fost închis.

Cristian Tudor, Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu: „Facem un apel la conducătorii auto să nu forţeze zonele de interzicere a accesului, să nu dea la o parte barierele, să nu mai distrugă semnalizările pentru că îşi pun în pericol în primul rând viaţa.”

A nins şi la Vârful Omu, iar turiştii au ridicat un om de zăpadă.

Meteorologii spun că valul de aer polar care care a intrat prin nord în România va acoperi miercuri toată ţara. La munte va ninge, în sud şi vest vântul va sufla cu până la 90 de kilometri pe oră, iar temperaturile vor coborî în unele zone până la minus 3 grade Celsius.

Silvia Barbu, Director Centrul Meteorologic Banat-Crișana: „Este o masă de aer polară a cărei invazie o simţim încă de duminică. În cursul nopții, aşteptam precipitaţii care în zonele de munte vor fi şi însemnate cantitativ şi intensificări de vânt. Pentru miercuri şi joi, temperaturile vor fi uşor mai scăzute.”

Acest episod de vreme rea va ţine, însă, doar câteva zile, iar la sfârşitul săptămânii vom avea din nou temperaturi de toamnă blândă. Precipitatile care vor cădea vor fi insuficiente ca să refacă deficitul de apă din sol iar seceta extremă, care s-a instalat în trei sferturi din ţară, se va menţine. Culturile de grâu şi rapiță au cel mai mult de suferit.

Ioan Chiriac, fermier: „Producţia pentru 2019 de rapiță în mare parte este compromisă. Nu a mai plouat, nu a avut umiditate şi nu a încolţit.”

Pentru că pământul este uscat, fermierii spun că îşi strică tractoarele când ară și consumă mai multă motorină. Mulţi susţin că le-au crescut cheltuielile cu până la 30 la sută – iar banii se vor regăsi în preţul produselor de anul viitor.

Sursa: stirileprotv.ro

3 Shares
loading...