Apa la genunchi sau lichidul la genunchi poartă denumirea medicală de hidartroza. Este definită ca o acumulare excesivă de lichid în interiorul sau în jurul articulației genunchiului. Poate fi cauzată de un traumatism sau de o leziune în urma unui efort fizic foarte mare. În cazul acestei afecțiuni nu este afectată mobilitatea genunchiului, însă pot să apară dureri severe care împiedică îndoirea completă a genunchiului.

Semnele acestei afecțiuni sunt strâns legate de cauza lor. Orice lezare gravă a genunchiului poate duce la acumularea de lichid sinovial. Acesta poate conține bacterii, sânge sau cristale iritante, care provoacă durere. Apa la genunchi poate fi cauzată de o leziune prin suprasolicitarea articulației, o fractură sau o ruptură ligamentară sau de menisc. Osteoartrita este una din cele mai frecvente boli care pot produce lichid la genunchi, urmată de artrita reumatoidă, gută sau pseudogută, infecție, tumoră, chist sau burșită. > Cele mai comune simptome sunt: – Durere (poate să dispară în stare de repaus, când persoana în cauză se odihnește) – Tumefiere (genunchiul se poate umfla și crește în volum față de celălalt genunchi) – Rigiditate a articulației afectate (imposibilitatea de a îndoi sau întinde corect genunchiul) – Vânătăi, echimoze (apar mai ales dacă apa la genunchi este cauzată de un traumatism sau leziune) Apă la genunchi – Remedii naturiste la domiciliu .

Cataplasme cu frunze de brusture Se spală și se zdrobește o frunză de brusture cu sucitorul sau cu o sticlă, se aplică pe genunchi, și se fixează cu un bandaj. Procedeul se face de 3 ori pe zi, timp de o săptămână. • Comprese cu bitter suedez Se unge pielea din zona afectată cu untură de porc sau cremă de gălbenele, apoi se aplică pe articulație comprese cu bitter suedez (o bucată de material îmbibată în bitter suedez). Se lasă să acționeze 1-3 ore.

Comprese cu frunze de varză Se desfac 2-3 foi crude de varză și se acoperă cu ele întregul genunchi. Se leagă cu o până și deasupra se mai pune un material din bumbac. Se lasă să acționeze cel puțin o oră dimineața. Seara se pune din nou, și se lasă peste noapte.

Comprese cu frunze de brânca-ursului Se spală și se zdrobesc pe masă câteva o frunze de brânca-ursului, până se obține un terci. Acesta se așează pe locul dureros și se leagă cu o pânză. Tratamentul se face o dată pe zi, timp de 2-3 zile.

Comprese cu argilă și ceapă Se face o pastă din argilă și 2 linguri de apă, în care se rad 2 cepe. Se se aplică pe genunchi între 2 bucăți de pânză sau naylon. Se lasă să stea 2 ore, timp în care se stă cu piciorul ridicat pe 2-3 perne.

Comprese cu sare Se pun 2 pumni de sare mare în 500 ml de apă la temperatura camerei, și se dizolvă bine. Se înmoaie apoi o bucată de material (bumbac) în soluția salină și se aplică pe genunchi. Se lasă să acționeze 2 ore. Procedeul se face de 2 ori pe zi, timp de 12 zile. O altă variantă este să se pună pe genunchi sare mare înfierbântată în ceaun, învelită într-un săculeț de pânză.

Comprese cu gheață Se aplică pe genunchiul afectat o pungă cu gheață și se ține 20 de minute. Procedeul se repetă la fiecare 2-4 ore. Reduce umflătura și calmează temporar durerea. Se pot folosi și pungi cu legume sau un prosop lăsat la congelator. Pe durata aplicației, piciorul afectat trebuie ridicat pe câteva perne, pentru a fi mai sus decât nivelul inimii.

Comprese cu ceai de mușețel Se prepară un litru de ceai de mușețel dintr-o mână de flori și un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară și se aplică sub formă de comprese calde pe genunchiul dureros.

Ceai de coada-calului În paralel cu unul din aceste tratamente, bolnavul poate bea câte 3 căni de ceai de coada-calului pe zi. Tratamentul se face cel puțin o săptămână.

Cu toate acestea, dacă nu vedeți o reducere a umflăturii, consultați-vă medicul de familie sau medicul specialist, care va ști exact de ce aveți nevoie mai departe pentru a scăpa de problemă.

La fiecare zece minute, puneți un pachet de gheață pe genunchi pentru a reduce umflarea. De asemenea, ridicați piciorul umflat pentru a permite ca apa din genunchi să se distribuie natural în jurul cavității genunchiului. În timpul somnului, puneți două perne sub piciorul afectat.

Renunțați la fumat, deoarece acest obicei poate reduce sângele și fluxul de sânge din organism, ceea ce va face ca țesutul să nu se poată vindeca prea ușor.

Iată și o rețetă pe care o puteți încerca acasă și care ajută la atenuarea durerii, dar și la îndepărtarea apei din genunchi. Aveți nevoie de un gălbenuș de ou și o linguriță de sare. Se amestecă ingredientele și se aplică acest amestec pe genunchiul rănit. Ase acoperă cu o folie de plastic sau celofan și se strânge ușor cu un bandaj. La fiecate două ore, se reaplică acest tratament. Repetați de cinci ori pe zi acest tratament. Dacă starea nu se îmbunătățește într-o zi, consultați-vă medicul!