O regiune din Italia, care suferă de un serios deficit de populaţie, oferă 700 de euro pe lună, pentru trei ani, celor care se mută într-una dintre localităţile aproape pustii, relatează The Guardian.

Oferta făcută de preşedintele regiunii Molise din sudul Italiei vine, însă, şi cu câteva obligaţii. Pe lângă faptul că localităţile trebuie să aibă sub 2,000 de locuitori pentru ca cei care se mută să fie eligibili să primească cei 700 de euro în fiecare lună, aceştia sunt obligaţi să deschidă şi o afacere. „Dacă doar ofeream bani, ar fi fost doar un alt gest de caritate”, a spus Donato Tom, preşedintele regiunii Molise.

„Am vrut să facem mai mult decât asta, am vrut ca oamenii să investească aici. Pot să-şi deschidă orice fel de afacere: o brutărie, o papetărie, un restaurant, orice. E o modalitate de a revitaliza localităţile noastre în timp ce reuşim să creştem şi populaţia.” Toma a mai anunţat şi că toate localităţile care au sub 2,000 de locuitori vor primi 10,000 de euro, în fiecare lună, pentru dezvoltarea infrastructurii şi organizarea de activităţi culturale.

„Nu vrem doar să creştem populaţia. Oamenii au nevoie de infrastructură şi de un motiv să rămână aici, altfel ajungem tot în această situaţie peste câţiva ani”, a explicat acesta. Conform Istat, institutul naţional de statistică al Italiei, Molise are o populaţie de 305,000 de persoane, dar din 2014, 9,000 de persoane au decis să plece. Doar în 2018, 2,800 de locuitori au murit ori s-au mutat în altă parte, iar în nouă dintre localităţi nu s-a înregistrat nici măcar o naştere. Italia cunoaşte un adevărat declin demografic, conform datelor oferite de Istat. Între 2014 şi 2018, numărul de cetăţeni italieni care locuiesc pe teritoriul ţării a scăzut cu 677,000 de persoane.

În prezent, populaţia Italiei numără aproximativ 55 de milioane de oameni. Conform experţilor, cel puţin doi factori majori explică declinul demografic – pe de-o parte, scăderea natalităţii, aflată la cel mai scăzut nivel de la unificare statului italian; pe de altă parte, o creştere a ratei de emigrare a tinerilor, Istat arătând că aproape 157,000 de oameni au plecat doar în 2018.

Măsura luată de preşedintele regiunii Molise se înscrie într-un val de programe asemănătoare, adoptate de primari şi lideri politici regionali. Unii primari, precum cel al localităţii Sutera, au oferit casele părăsite refugiaţilor veniţi din Libia. În alte localităţi, primarii au ales să vândă casele abandonate pentru preţul simbolic de 1 euro, într-o încercare disperată de a controla scăderea populaţiei.