Ți-ai dorit vreodată să ai mai mult timp în cursul zilei? Ei bine, nu ești singurul. Oamenii de pe o insulă din Norvegia vor să desființeze timpul. Motivul: astfel pot avea mai mult timp.

Ideea ireala este primarul insulei Sommarøy, Kjell Ove Hveding, care s-a întâlnit recent cu un membru al parlamentului norvegian pentru a depune o petiție, care, în esență, ar anula timpul. Cel puțin pe mica lor insulă.

„Trebuie să mergi la serviciu și chiar după muncă, ceasul îți ocupă timpul”, a spus Hveding pentru Gizmodo. „Trebuie să fac asta, trebuie să fac asta. Experiența mea este că oamenii au uitat cum să fie impulsivi, să decidă că vremea este bună, soarele strălucește, pot doar să trăiască . ”

Deși conceptul de a scăpa de timp sună foarte ciudat pentru străini, Hveding a spus că locuitorii din Sommarøy – o insulă de aproximativ 320 persoane, care se află la nord de Cercul Arctic, își doresc asta de generații întregi.

Petiția, a susținut el, este ceva scris pentru ceea ce oamenii din oraș fac deja de ani de zile. Și aceasta are foarte multe legături cu modul în care se aplică intervalul de timp standard al lumii – sau poate mai potrivit nu se aplică – în această parte a globului.

Sommarøy, care se traduce prin „insula de vară”, se mândrește cu plaje de nisip alb care sunt populare în rândul turiștilor. Dar ceea ce diferențiază cu adevărat insula este modul în care timpul lucrează acolo. Din noiembrie până în ianuarie, soarele nu răsare deloc și timp de 69 de zile – din 18 mai până pe 27 iulie – nu este apus.

Lumina soarelui fără sfârșit a avut un efect particular asupra locuitorilor insulei.

„Există constant lumina zilei și acționăm în consecință”, a scris Hveding într-un comunicat. „La miezul nopții, pe care folclorul orașului l-ar putea numi„ 2 a.m. ”, poți vedea copii care joacă fotbal, oameni care își pictează casele sau își taie peluzele și adolescenții care merg să înoate.”

După cum relatează CNN, prin campania de creare a unei „zone fără timp” pe insulă, rezidenții speră să introducă oficial orele flexibile de școală și de muncă.

Sprijinul din spatele mișcării este simbolizat în mod corespunzător prin ceasurile de mână pe care locuitorii le-au legat de podul care leagă insula de continent – un memento înverșunat că în acest mic colț al lumii, cel puțin, timpul poate fi uitat.

Conceptul de abolire a timpului este cu siguranță atrăgător, dar mulți observatori s-au pus sub semnul întrebării cât de practic ar fi să se aplice aspectelor vieții publice care se bazează pe rigiditatea timpului și a ceasurilor. De exemplu, transportul public, școlile și chiar magazinele alimentare ar putea deveni haotic fără a avea un program adecvat.

Atunci se pune problema dacă este chiar posibil din punct de vedere biologic să menținem un stil de viață atemporal. Potrivit lui Hanne Hoffmann, profesor asistent de știință a animalelor la Michigan State University, specializată în ritmul circadian, o existență fără timp ar fi nefirească.

„Problema este că oamenii nu au evoluat în Arctica”, a explicat Hoffman. „Corpurile noastre s-au adaptat la acest ciclu de 24 de ore generat de rotația Pământului. Nu ne putem impotrivi cu adevărat împotriva evoluției și asta se întâmplă în acele locații. Voi va opuneți la ceea ce am programat să facem. ”

Nealinierea ritmului circadian poate afecta lucruri precum digestia și temperatura corpului și poate duce chiar la boli. Dar unele cercetări au arătat că oamenii nu își pierd în mod necesar ritmul atunci când pierd lumina.

“Nu trebuie să fii introdus într-o cutie”, a spus Hveding. „Scopul nostru este să oferim flexibilitate deplină, 24 de ore din 24. Dacă doriți să tăiați gazonul la 4 dimineața, atunci o faceți.